Всичко за винта

Posted on 4:24 ч. by teo

Винтът има цилиндрична форма и е крепежен елемент, който има ръб повтарящ същата форма, като на винтова линия разположен около цилиндъра, наричащ се външна резба. Най-често винтовете се използват за позициониране или свързване на различни елементи.

Съществуват различни видове, в зависимост от материалите, с които се работи, функцията, която изпълняват, времето за експлоатация, тяхната форма и размери и други.

Съществуват винтове, които се изпозват за навиване в по-меки от тях материали. В този случай те сами нарязват вътрешна резба и по тази причина са наричани самонарезни. Друга голяма група винтове са предназначени да бъдат навивани в елементи с вече нарязана вътрешна резба, като това най-често са гайки. Този тип винтове от своя страна се подразделят на други два отделни типа – болтове и шпилки, като тези винтове с глава се наричат болтове.

Главата на винта е със специална форма, която позволява по-лесното им навиване. За улеснение тя се изработва с по-голям диаметър от този на винта, като по този начин не позволява навлизането на винта дълбоко в елемента.

Другият главен елемент на всеки винт е неговата резба. Тя може да обхване цялия винт или да го покрива частично. Резбите най-общо биват два вида – леви и десни. Това се определя в зависимост посоката, в която се затягат– ако отговаря на посоката на часовниковата стрелка, резбата е дясна. Левите резби се използват по-рядко в специфични случаи.

Ако искаме да дадем или да получим точна информация за определен винт, трябва да знаем стандартния и приет начин на записване на необходимите размери. Трябва да опишем вида на резбата, колко е диаметъра на тялото, каква е стъпката на резбата и каква е дължината на тялото – всички размери винаги се дават в милиметри! Пример за подобен запис е Винт М8х2х20. Това означава, че имаме метрична резба, диаметъра на тялото е 8 мм, стъпката на резбата е 2мм, а дължината на тялото на винта е 20мм. Понякога стъпката може да бъде изпусната, в случаите когато тя е стандартна за определения вид винтове.

След като сме наясно с всички основни неща относно тези крепежни елементи съвсем спокойно можем да закупим нужните ни витнове. Ако се нуждаете от висококачествени винтове в ИТТ България ООД ще откриете голямо разнообразие от видове на отлични цени.

 

No Response to "Всичко за винта"

Leave A Reply

Copyright

SEO оптимизация на сайтове с гаранция за резултата.

При пълно или частично цитиране на материали от блога, директния линк е задължителен!